Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (5 Értékelés)

A diabétesz jelentősen növeli számos társbetegség kialakulásának kockázatát, ezért nagyon fontos, hogy ismerjük ezeket a betegségeket, mert így megelőzhetjük vagy megfelelő módon kezelhetjük őket.

A máj a legnagyobb, kb. futball labda méretű belső szervünk, amely a hasüreg jobb felső részénél, a rekeszizom alatt és a gyomor fölött helyezkedik el, de egy kis része belenyúlik a bal felső negyedbe. Mivel a máj létfontosságú szervünk: a méregtelenítésben, az emésztésben, a vércukor és zsírháztartásban is központi szerepet játszik, károsodása súlyos következményekkel jár.

Mi a alkoholos eredetű zsírmáj?

A nem alkoholos eredetű zsírmáj meglepően gyakori betegség és a legtöbb esetben semmilyen jel, tünet vagy szövődmény nem utal a kialakulására. Ahogy az elnevezés is utal rá, alkoholt csak ritkán vagy soha nem fogyasztók körében alakul ki ez a betegség, amelynek során a máj mérete nagyobbá és színtelenebbé válik az egészségessel összehasonlítva, amely a benne felhalmozódó zsírmennyiségnek köszönhető.

Azért fontos tudni róla, mert az esetek jelentős hányadában májgyulladás (szteatohepatitisz), hegesedés (fibrózis) és májzsugor (cirrózis) követheti. A korai felismerés és kezelés csökkentheti a későbbi visszafordíthatatlan betegség kialakulását. A legsúlyosabb formában a nem alkoholos eredetű zsírmáj a máj működésének leállását okozhatja, a hegesedés pedig a májrák kialakulására hajlamosít.

Milyen tünetekkel jár?

A nem alkoholos eredetű zsírmájnak általában nincs tünete vagy a betegségre utaló jele, de ha az alább jelenségek valamelyikét állandóan észleljük, akkor tanácsos orvoshoz fordulni:

  • fáradság
  • fájdalom a jobb felső hasüregben
  • fogyás

Mi okozza a zsírmájat?

Közismerten gyakori oka az alkoholizmus, de alkoholffogyasztás nélkül is gyakori, ekkor beszélünk nem alkoholos eredetű zsírmájról. Ez akkor alakul ki, amikor a máj nem képes lebontani a zsírokat és azok felhalmozódnak a májszövetben.

Normálisan a máj zsírtartalma 5% alatti, zsírmáj esetén 10% fölé emelkedik és akár az 50%-ot is elérheti! Arra sajnos ezidáig még nincs egyértelmű magyarázat, hogy mi okozza ezt a folyamatot, mivel számos olyan betegség és állapot van, amelynek kísérője a nem alkoholos eredetű zsírmáj, így lehetetlen meghatározni egyetlen kiváltó okot.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának kockázatát számos tényező és betegség elősegítheti:

  • bizonyos gyógyszermellékhatások
  • gyomor bypassműtét
  • magas koleszterinszint
  • a vér magas trigliceridszintje
  • alultápláltság
  • metabólikus szindróma
  • elhízás
  • gyors fogyás
  • mérgek és vegyszerek (pl. növényvédőszerek)
  • II. típusú cukorbetegség
  • Wilson-kór

A zsírmáj betegségének megállapításához az alábbi vizsgálatok szükségesek:

  • Laborvizsgálat: a májban lévő enzimek száma, mértéke segítenek a diagnózis felállításában.
  • Képalkotó eljásárok: ultrahang, CT (röntgensugárral történő számítógépes rétegvizsgálat), MRI (mágneses rezonanciával történő számítógépes rétegvizsgálat)
  • Májszövet-vizsgálat: amennyiben feltételezhető súlyosabb nem alkoholos zsírmáj betegségének fennállása, akkor orvosi javaslatra mintát vesznek a májszövetből. Ezt az eljárást májbiopsziának nevezik. A szövetmintát laboratóriumban megvizsgálják, és így kiderül, hogy van-e benne gyulladás vagy hegesedés. Májból történő mintavételkor egy különleges, hosszú tűt szúrnak a bőrön át a májba, és ennek segítégével visznek belőle szövetmintát.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj kezelése

A nem alkohol zsírmáj betegségének kezelésére nincs egységes módszer, az orvosok az esetleges alapbetegség kezelésével, a kockázati tényezők csökkentésével tudják csak javítani a helyzetet.

Például túlsúlyosság, esetén súlycsökkentő diéta, torna előírásával, súlyosabb esetben műtéttel lehet megszűntetni ezt a kockázati tényezőt. Előfordulhat, hogy egy gyógyszer mellékhatásaként alakul ki ez a májbetegség. Ilyemkor az orvos másik gyógyszerre állítja át a beteget.

Az orvosi előírásokkal egyidőben azonban mi is sokat tehetünk a nem alkoholos zsírmáj betegségének javításáért:

  • Figyeljünk testsúlyunkra! Amennyiben szükséges, csökkentsük a napi kalóriabevitelünket és iktassunk be több testmozgát, így nagyobb nehézségek nélkül is megszabadulhatunk hetente 1 kg-tól.
  • Étkezzünk egészségesen! Fogyasszunkl sok gyümölcsöt és zöldséget, a finomlisztből készült termékekről váltsunk át teljes kiőrlésű gabonából készültekre, iktassuk be a halból készült ételeket heti étrendünkbe!
  • Mozogjunk többet! Lehetőség szerint a hét minden napján végezzünk legalább 30 perces intenzív testmozgást, és iktassunk apró, de nagyon hasznos trükköket (lift helyett használjuk a lépcsőt, szálljunk egy megállóval hamarabb és sétáljunk stb.).
  • Ne hanyagoljuk el cukorbetegségünket! Tartsuk vércukorszintünket a lehető legközelebb a normál értékhez és mérjük rendszeresen!
  • Csökkentsük a koleszterint! Egészséges, főleg növényi alapú diétával, rendszeres testmozgással és a gyógyszeres kezeléssel koleszterin- és trigliceridszintünk a megfelelő tartományban lesz.
  • Védjük májunkat! Kerüljük azokat a dolgokat, amelyek megterhelik májunkat, ezért ne igyunk alkoholt, és csak előírás szerint alkalmazzunk gyógyszereket!

Alternatív gyógymódok

Számos kutatás során vizsgáltak vitaminkészítményeket ezzel a betegséggel összefüggésben, de az eredmények sajnos nem hoztak átörést. Elméletileg az antioxidánsok segítenek a máj védelmáben azáltal, hogy csökkentik vagy semlegesítik a gyulladás okozta károsodást, azonban ez még nem bizonyított.

A szervezetben lévő antioxidánsok számának legbiztonságosabb módja a friss gyümölcs és zöldségfogyasztás, ugyanis a túlzott mértékű vitamin és étrendkiegészítők szedése befolyásolhatja az egyéb gyógyszeres kezelés hatásait.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának megelőzése érdekében három fontos dolgot tehetünk:

  • Egészségesen étkezünk.
  • Odafigyelünk testsúlyunkra.
  • Elővigyázatosan használunk vegyszereket.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés