Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

A magas vérnyomás és a cukorbetegség külön-külön is jelentősen megnöveli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, a cukorbetegeknek ezért különösen fontos a vérnyomás kontrollja.

A statisztikák azt mutatják, hogy minden három cukorbetegből kettő magas vérnyomással küzd. Az is tény, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség külön-külön is jelentősen megnöveli a szívroham, a sztrók, a szem-és vesebetegségek kialakulásának kockázatát.

A cukorbetegeknek ezért különösen fontos odafigyelniük vérnyomásukra és ha szükséges, akkor lépéseket kell tenniük a vérnyomás csökkentésére!

A vércukorszinthez hasonlóan a vérnyomás is változhat a nap folyamán. Ezt a változást előidézheti a környezet, érzelmek, tevékenységeink. Általában elmondható, hogy a vérnyomás alacsonyabb, amikor pihenünk, és magasabb, amikor aktívak vagyunk, de a dohányzás, a gyógyszerek, terhesség is jelentősen befolyásolja. Normál értéknek a 120/80mmHg vagy az annál alacsonyabb szint tekinthető, de ha egyszer-egyszer ennél valamivel magasabbat mérünk, még nincs ok az aggodalomra. Magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha kettő vagy több egymást követő mérés 140/90-nél magasabb eredményt mutat.

A cukorbetegek vérnyomásának célértéke alacsonyabb, mint az általános. Mivel a cukorbetegség eleve magasabb kockázatot jelent a szívbetegségek kialakulásában, ezért a cukorbetegek vérnyomásának célértéke 130/80mmHg alatt van.

A normálisnál kissé magasabb vérnyomás esetén az orvos életmódbeli változtatást javasol, amelynek betartásával van esély a probléma gyógyszerszedés nélküli megoldására. Az alábbiakban néhány olyan vérnyomáscsökkentő megoldás olvasható, amelyet érdemes alkalmazni egészségünk megtartása érdekében:

1. Csökkentsük a sófogyasztást!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy felnőtt ember számára napi öt gramm só (kb. egy teáskanálnyi) fogyasztása javasolt. Nyugat-Európában átlagosan ezzel szemben kétszer ennyit fogyasztanak naponta, Kelet-Európában pedig még ennél is többet. Magyarországon az átlagfogyasztás 15 gramm, azaz az ajánlott mennyiségnek a háromszorosa. Ha rendszeresen túl sok sót fogyasztunk, az a víz visszatartásához vezethet a vérben és más szövetekben. A vérben lévő visszatartott víz megnöveli az erekben keringő vér térfogatát és ha a vérmennyiség olyan nagyra nő, hogy az erek a nyomáskiegyenlítés érdekében nem bírnak tovább tágulni, a vérnyomás megemelkedik. 170 ezer részvevővel végzett kutatás alapján bizonyítottá vált, hogy napi egy teáskanálnyival kevesebb sófogyasztás is már 23 százalékkal csökkenti az agyvérzés, és 17 százalékkal a többi érrendszeri probléma kialakulásának kockázatát.

2. Stressz-mentesítsük magunkat!

Több mint 100 különböző, a stressz csökkentésére irányuló tevékenység és a vérnyomás kapcsolatát kutató vizsgálat összehasonlítása alapján bizonyítást nyert, hogy valamennyi relaxációs és stressz-csökkentő módszer hatékony és vérnyomáscsökkenést eredményez. Az Amerikai Hipertónia Társaság éves közgyűlésén bemutatott eredmény pedig azt igazolta, hogy már napi 30 percnyi relaxációs zenehallgatás is hozzájárul a vérnyomás csökkenéséhez.

3. Kerüljük az alkoholfogyasztást!

A szakemberek azt javasolják, hogy a nők napi egy, a férfiak napi két pohár italnál semmiképpen ne fogyasszanak többet. Vizsgálatok igazolják, hogy jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztók esetében az alkohol mennyiségének csökkentésével egyidőben csökkent a vérnyomás is.

4. Figyeljünk a káliumra!

A felnőtt szervezet számára ajánlott napi kálium-mennyiség 2g (OÉTI), amit érdemes étkezéseink során bevinni. Egy 2008-ban publikált vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a káliumban gazdag élelmiszerek hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez. Az egyik legegészségesebb kálium-forrás a spenót.

5. Együnk elegendő magnéziumot!

A magnéziumban gazdag élelmiszerek is segíthetnek a megfelelő vérnyomásszint elérésében. A felnőttek számára ajánlott napi magnézium mennyisége 375mg (OÉTI). A legújabb kutatások szerint a magnézium fogyasztás hatással van a sztrók és a terhességi magasvérnyomás kockázatának csökkentésére. Remek magnéziumforrás a barnarizs, a mandula, a spenót, a tej.

6. Ne felejtkezzünk meg a tejről!

A kalciumban gazdag termékek, mint pl. a tej, hatásos vérnyomáscsökkentő élelmiszerek. A kalcium napi ajánlott mennyisége felnőttek számára 800mg. Egy bögre (2,5dl) tejben 285mg kalcium van, azonban a tej szénhidráttartama 5,3g/dl, amelyet a cukorbetegek étrendjének összeállításakor figyelembe kell venni, vagyis a napi szénhidráttartalomba be kell számítani. A brokkoli, az olajos hal, a sajtok, a kefír és a natúr joghurt szintén gazdag kalciumforrások. A tejről többet is megtudhat az Alapvető élelmiszereink: a tej című cikkünkből.

7. Együnk egy szem krumplit, de csak egy kisebb szemet!

A burgonya ugyanis nem csupán jelentős káliumforrás, hanem tartalmaz egy kukoamin nevű összetevőt is, amely csökkenti a vérnyomást és amelyről eddig úgy tudták, hogy csak bizonyos kínai gyógynövényekben van jelen. Mivel a burgonya szénhidráttartalma jelentős, ezért ha nem illeszthető be a diétánkba, akkor fogyasszunk helyette paradicsomot. A paradicsomban szintén van kukoamin, bár kisebb mennyiségben.

8. Édesítsünk sztíviával!

Egy egy éven keresztül tartó kutatás azt mutatta ki, hogy ez az édes gyógynövény jó hatással van a vérnyomásra. Nincs kalória-és szénhidráttartalma, és nem befolyásolja a vércukrot. Tény azonban, hogy sokan szeretik az ízét, sokan viszont keserűnek tartják, főleg nagyobb mennyiségben.

9. Rágcsáljunk zellerszárat!

Egy vizsgálat szerint, amelyre a New York Times egyik cikke is hivatkozik, a zeller egyik összetevője ellazítja a vérerekben lévő simaizmokat, ezáltal csökkentve a vérnyomást. Napi négy zellerszár állatkísérletekben 12-14%-kal csökkentette a vérnyomást.

10. Együnk halat!

A hidegvízi halak – pl. lazac, tőkehal, hering, makréla és a laposhalfélék – rendkívül gazdag omega-3 zsírsav források, amelyek segíthetik a vérnyomás csökkenését.

11. Nassoljunk dióféléket!

A diófélék gazdagok omega-3 zsírsavban, bár kalória-és szénhidráttartalmuk miatt naponta csak kis mennyiségben fogyaszthatók. A diófélékről részletesen a csonthéjas magvakról szóló írásunkban olvashat.

12. Bátrabban használjunk fűszereket!

Gazdag fűszerezéssel könnyebben tudjuk csökkenteni ételeinkben a sót, de ezen felül bizonyos fűszerek – oregánó, fekete bors, bazsalikom, édeskömény, tárkony – jótékonyan hatnak a vérnyomásra is. Iráni kutatók a közelmúltban fedezték fel pl. a sáfrány vérnyomáscsökkentő hatását.

13. Napi egy gerezd fokhagyma!

Az elmúlt 50 évben a fokhagymával végzett különböző kutatások és vizsgálatok eredményeinek áttanulmányozása azt igazolta, hogy a fokhagyma a magasvérnyomás csökkentésében olyan hatékony lehet, mint akár néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer. Egy friss fokhagymagerezd 5-9mg allicint tartalmaz, amely mennyiség napi elfogyasztása mindenképpen hozzájárul egészségünk fenntartásához. A fokhagymáról további részleteket olvashat cikkünkben.

14. Együnk spenótot!

A spenóthoz hasonló folsavban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. Egy 2005-ben végzett tanulmány azt igazolta, hogy azok a nők, akik naponta 1000mcg folsavat fogyasztottak sokkal kevésbé voltak érintettek a magas vérnyomás kialakulásában, mint azok, akik csak napi 200mcg-ot.

15. Éljünk társadalmi életet!

A Chicago Egyetem kutatói vizsgálataik során arra a megállapításra jutottak, hogy a kevesebb társas kapcsolattal rendelkezők hajlamosabbak a magas vérnyomásra.

16. Ha csokoládé, akkor legyen fekete!

Együnk minden nap egy icpici fekete csokoládét. Számos tanulmány igazolta vérnyomáscsökkentő és a szívre gyakorolt kedvező hatását. Arról nem is beszélve, hogy kedvünknek is jót tesz.

Forrás: dLife

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz