Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (7 Értékelés)

A nyári időszakban előtérbe kerül a láb, a könnyű lábbelik, a strandszezon és a meleg mind kiemelt veszélyforrást jelentenek a cukorbetegek számára. A lábbal kapcsolatos problémák a cukorbetegség egyik leggyakoribb egészségügyi következményei. (Az Egyesült Államokban az összes alsó végtag amputáció 67%-nak a diabétesz az okozója.) Idegsérülés, fertőzések és keringési zavarok a diabétesz okozta lábrendellenességet kiváltó okok. Három olyan tényező van, amely a cukorbetegséggel küzdő embereket egészséges társaiknál sokkal kiszolgáltatottabbá teszi a komoly lábproblémákkal szemben.

A nyári időszakban előtérbe kerül a láb, a könnyű lábbelik, a strandszezon és a meleg mind kiemelt veszélyforrást jelentenek a cukorbetegek számára. A lábbal kapcsolatos problémák a cukorbetegség egyik leggyakoribb egészségügyi következményei. (Az Egyesült Államokban az összes alsó végtag amputáció 67%-nak a diabétesz az okozója.) Idegsérülés, fertőzések és keringési zavarok a diabétesz okozta lábrendellenességet kiváltó okok. Három olyan tényező van, amely a cukorbetegséggel küzdő embereket egészséges társaiknál sokkal kiszolgáltatottabbá teszi a komoly lábproblémákkal szemben:

Megnövekedett fertőzésveszély: A magas vércukorszint meggyengíti az immunrendszer fertőzéssel szembeni védekezőképességét. A fehérvérsejtek nem képesek legyőzni a baktériumokat, vírusokat, parazitákat, gombákat. Ez jelentősen lassítja a gyógyulás folyamatát, miközben fokozódik a kisebb sebek, a berepedezett bőrfelületek és más elváltozások tovább fertőződésének kockázata. .Egy be nem gyógyult seb üszkösödéshez, vagyis a szövet elhalásához vezethet. Előfordulhat, hogy a beteg életének megmentése érdekében a láb amputálására van szükség, amellyel elkerülhetővé válik a fertőzés további terjedése. A lábon lévő sérülések és elfertőződött sebek elfekélyesedhetnek. Megfelelő kezelés nélkül a bőr rétegei és a szövetek lassan szétroncsolódnak, és végül egy lyuk keletkezik. Előfordul, hogy a lyuk olyan mély lesz, hogy eléri a csontot is. Ez az állapot a csontvelő-gyulladás (osteomyelitis).

Perifériás neuropátia: Ez az idegkárosodás a cukorbetegek esetében a lábfej és a láb zsibbadását eredményezi. Legalább a cukorbetegek felénél kialakul valamilyen neuropátia. A kockázat annál nagyobb, minél régebb óta áll fenn a cukorbetegség, a legnagyobb azok kockázata, akik 40 évesnél idősebbek, több mint 25 éve cukorbetegek és nincs rendesen beállítva a vércukorszintjük. Mivel a cukorbetegek lábon keresztüli érzékelése nem tökéletes, gyakran előfordul, hogy nem észlelik a sérülést. Súlyos esetekben a lábtörést sem érzékelik a betegek, de enyhébb formában is gyakori, hogy nem érzik a hőmérsékletet, így nem ritka, hogy fürdés során meleg vízzel leforrázzák magukat.

Perifériás artériás betegség (PAD): A cukorbetegek esetében nem ritka a magas koleszterin-és triglicerid-szint, amelynek hatására sokkal kiszolgáltatottabbakká válnak az érelmeszesedéssel szemben. Így jelentős annak kockázata, hogy az érfalban zsíros plakkok alakulnak ki, szűkítve az ér átmérőjét és csökkentve a vér átáramlását többek között a láb felé. Ennek hatására a sérült szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez. A magas vérnyomás - amely szintén a cukorbetegség egyik velejárója - tovább rontja ezt a folyamatot. A térd és a lábfej közötti erekben gyakran történik ilyen károsodás. Ezen véredények elzáródása megakadályozza, hogy oxigén, tápanyag vagy éppen gyógyszer jusson el a láb sérült részeihez. A lassú gyógyulás miatt egy apró vágásból vagy horzsolásból is kialakulhat olyan fertőzés, amely az egész lábon elterjedhet.

Egyéb problémák: tyúkszem, bőrkeményedés, hólyagosodás, benőtt köröm, szemölcs, kalapácsujj, száraz, berepedezett bőr. A fentiek közül bármelyik, nem megfelelően kezelt probléma súlyos következményekhez vezethet, ezért nagyon fontos, hogy a cukorbetegséggel küzdők figyeljenek lábuk védelmére. A rendszeres ellenőrzés, a mindennapi lábápolás és a sérülések azonnali kezelése életbe vágó a nagyobb veszély megelőzése érdekében. Számos olyan lehetőség van, amellyel csökkenthetők a diabéteszes lábproblémák kialakulásának esélyei.

Rendszeres napi lábellenőrzés, amelynek során különösen figyelni kell az alábbiakra:

 • hólyagok, horzsolások, vágások vagy berepedezések keresése a bőrfelületen, elsősorban a sarok tájékán,
 • a lábujjak közötti részek ellenőrzése,
 • használjunk tükröt az alapos átvizsgáláshoz!

A lábhigiénia nagyon fontos a fertőzések elkerülése érdekében:

 • mossunk lábat naponta és ügyeljünk a törölközésnél főleg a lábujjak közötti területre,
 • használjunk hidratáló krémet a lábfejen, kivéve az ujjak között annak érdekében, hogy megelőzhessük a száraz, berepedezett bőrfelületek kialakulását,
 • a lábujjakon a körmöt mindig egyenesen vágjuk le, a széleket reszelővel kerekíthetjük,
 • soha ne sétáljunk mezítláb, mert még a lakásunkban is beleléphetünk egy kis darab üvegbe, tűbe vagy egyéb tárgyba. Elég egy apró szúrás, amelyből komoly probléma is kialakulhat.

A megfelelő cipő használata jelentősen csökkentheti a lábproblémák kialakulásának kockázatát. A jó lábbeli négy legfontosabb tulajdonsága:

 • tehermentesíti a lábfejet a túlzott terheléstől, amely fekély kialakulásához vezethet,
 • csökkenti a lábfejre függőlegesen nehezedő nyomást, és a láb vízszintes mozgását a cipőben,
 • stabilizál, alátámaszt és alkalmazkodik a lábfej deformitásaihoz. Sok elváltozás esetében szükséges annak rögzítése, mert így egyrészt csökkenthető a fájdalom, másrészt elkerülhető a további sérülés,
 • korlátozza a lábfej ízületeinek mozgását, amellyel csökkent a fájdalom és a gyulladásveszély, így a lábfej stabilabbá válik.

Cipővásárlásnál az alábbi részletekre is érdemes odafigyelni:

 • A cipőnek az első pillanattól kezdve kényelmesnek kell lennie, nem lehet arra várni, hogy majd "betörik". Hólyagot vagy bőrkeményedést okozó lábbelit nem szabad hordani.
 • Hordjunk olyan cipőt, amelynek kialakításánál fontos szempont a kényelem - pl. sport- vagy puha bőrből készült cipők.
 • Délután vásároljunk cipőt, amikor lábunk általában duzzadtabb, mert így biztos, hogy a kiválasztott lábbeli minden helyzetben kényelmes lesz.
 • Az új cipőt hordjuk otthon egy órát, majd ellenőrizzük le, hogy okozott-e bőrpirosodást vagy bőrkeményedést.
 • Kerüljük a saruszerű szandált és papucsot, mivel a lábujjak közötti szíj sebesedést okozhat. Soha ne hordjunk cipőt vagy szandált zokni nélkül.

Naponta legalább egyszer váltsunk cipőt, mert így lecsökkenthetjük annak kockázatát, hogy a lábfej egy érzékeny pontja károsodjon egy bizonyos lábbeli szorítása miatt. Felvétel előtt mindig ellenőrizzük, hogy nincs-e valami a cipőben, ami felsértheti a lábunkat!

Bár a cukorbetegséggel összefüggő lábproblémák nagyon komolyak is lehetnek, többségük megelőzhető. Ehhez azonban szükség van arra, hogy maguk a betegek is aktív szerepet vállaljanak a megelőzésben.

Mindenek előtt elengedhetetlen a vércukorszint normál szinten tartása és folyamatos ellenőrzése, a megfelelő diéta és a rendszeres mozgás. Mind az aktív, mind a passzív dohányzás elkerülése nagyon ajánlatos, hiszen akadályozza a megfelelő vérkeringést.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz