Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (5 Értékelés)

A felnőttkorban kialakuló vakság leggyakoribb oka a cukorbetegség - és ennek nem kellene így lennie! Cikkünkben a cukorbetegség okozta szemproblémákat ismertetjük azokkal a módszerekkel együtt, amelyekkel megőrizhetjük szemünk egészségét.

Hogyan károsíthatja a cukorbetegség a szemet?

egeszseges-retina

Egészséges szem keresztmetszeti képe

A magas vércukorszint és a diabétesz okozta magas vérnyomás a szem alábbi négy részét károsíthatja:

 • Retina: a szem hátsó részét borító sejtréteg, amelynek feladata, hogy a külvilágból érkező fényeket érzékelje.
 • Üvegtest: zselészerű folyadék, amely kitölti a szem hátsó részét.
 • Lencse: a szem elülső részén található, feladata, hogy a beérkező fényt fókuszálja a retina felületén.
 • Látóideg: a szemből az agyba vezető idegpálya.

Hogyan károsíthatja a cukorbetegség a retinát?

kisse-karosodott-retina

Károsodott szem keresztmetszeti képe

A retina károsodása lassan történik. A retinán hajszálerek futnak, amelyek könnyen megsérülhetnek, és a hosszú időn át tartó magas vércukorszint és magas vérnyomás tönkretehetik ezeket a vékony ereket.

Először ezek az erecskék megduzzadnak és meggyengülnek. Néhány elzáródik és nem enged át elegendő vért. Ezek a változások nem érzékelhetőek eleinte a látás során. Előfordulhat, hogy az egyik szem jobban károsodik, mint a másik, de akár mindkettőnél is jelentkezhet egyformán súlyos elváltozás.

Mi történik, ha a retinaproblémák rosszabbodnak?

sulyosan-karosodott-retina

Súlyosan károsodott szem keresztmetszeti képe

A diabéteszes retinaproblémák súlyosbodásakor új vérerek képződnek. Ezek az új erek azonban gyengék, könnyen megrepednek és így vért engednek a szem üvegtestébe. A szivárgó vér miatt a retina nem érzékeli a fényt, és a beteg úszó foltokat vagy teljes sötétséget lát. Előfordulhat, hogy a vér magától felszívódik, de általában orvosi beavatkozás szükséges az eltüntetéséhez.

Az évek során a megduzzadt és gyenge vérerek heges szövetet alkotnak, és elmozdítják a retinát a szem hátsó részéből. Ha a retina leválik, akkor villanó fényt vagy úszó foltokat lehet látni.

A beteg úgy érzi, mintha a látórterének egy részét függöny takarná el. Retinaleválással azonnal orvoshoz kell fordulni, mert látáskiesést és vakságot is okozhat.

Mi a teendő már kialakult diabéteszes retinopátia esetén?

Életbevágó, hogy vércukorszintünket és vérnyomásunkat az optimális szinthez legközelebbi értéken tartsuk.

Gyakran alkalmaznak lézeres kezelést, amelynek során fénysugárral célozzák a károsodott szem retináját. A sugár hatására a kilyukadt ér bezáródik, és megszűnhet a vér és a folyadék látótérbe történő szivárgása. A lézeres kezelés lassíthat a látásvesztésen.

Abban az esetben, ha már túl sok vér szivárgott a látótérbe, és a látás nagyon sokat romlott, a szakemberek sebészeti vitrektómiát javasolhatnak. Ez egy olyan komplex beavatkozás, amelynek során a retinát rongáló heges kötegek, kóros erek is eltávolíthatók. Ezt a műtétet ma már többnyire helyi érzéstelenítéssel végzik.

Honnan ismerhető fel a cukorbetegség okozta retinakárosodás?

Előfordulhat, hogy átmenetileg egyáltalán nincs jele a károsodásnak, de jelentkezhet az alábbi tünetek valamelyike - vagy akár több is közülük:

 • homályos vagy kettős látás
 • körök, felvillanó fények vagy fehér foltok
 • fekete vagy úszó foltok
 • fájdalom vagy nyomás az egyik vagy mindkét szemnél
 • csőlátás ( a látótér beszűkülése)

eleslatas homalyos-latas

Szemkárosodásra utalhat a látás homályossá válása

normal-latoter retinopatias-latoter

A fekete foltok megjelenése a látótérben a retinakárosodás jele

Milyen szemproblémákat okozhat még a diabétesz?

Két súlyos szembetegség veszélye áll fenn: a szürkehályog (katarakta) és a zöldhályog (glaukóma). Nem csak diabétesz okozhatja ezeket a szemproblémákat, azonban a cukorbetegeknél gyakrabban és fiatalabb korban jelentkezhetnek.

szurkehalyogA szürkehályog (katarakta) a szemlencsében kialakuló homályosság. A lencse normál állapotban tiszta, átlátszó. Ahogy a homályosság erősödése egyre jobban akadályozza a fény szembe jutását, a látás úgy gyengül. A szemvizsgálat kimutatja a szemlencse minden változását. A szemorvos vagy az optometrista berendezéseivel már a látási panaszok kialakulása előtt észlelhetőek a szürkehályog első jelei, azonban a katarakta megelőzésére nincs bizonyítottan hatásos módszer. A szemet hosszú távon érő ultraibolya sugárzás okozhatja kialakulását, ezért ajánlott széles karimájú kalapot, és megfelelő napszemüveget hordani erős napsütés esetén. A katarakta eltávolításának optimális időpontja páciensenként változik, a műtét akkor válik esedékessé, amikor a páciens mindennapi életéhez látása már nem megfelelő. A szemész segít a döntés meghozásában. A szürkehályog eltávolítása manapság viszonylag egyszerű művelet, gyakran helyi érzéstelenítés is elegendő hozzá, és pácienstől függően a műtét vállalható akár járóbetegként is. Ez azt jelenti, hogy a beteg bemegy a kórházba, vagy a klinikára, elvégzik a műtétet, és néhány óra pihenés után még ugyanazon a napon haza is mehet. A műtétet csak szemsebész végezheti. A műtét után egy ideig az orvos utasítása szerint a fizikai megterheléstől tartózkodni kell!

glaukomas-latoterA zöldhályog (glaukóma) kialakulását a szem belső nyomásának emelkedése okozza, amely idővel a szemből az agyba információt szállító idegsejtek sérülését eredményezi, és megakadályozza, hogy a képi információ a látóideghártyáról az agyba jusson. A glaukóma pontos kiváltó okai nem ismertek. Bizonyos esetekben a szem csatornarendszere eltorzul, vagy természetes anyagok, esetleg sérülés miatt elzáródik, más esetekben az ok nem tisztázható egyértelműen. Ha a glaukómát nem kezeljük, vakságot okoz. Ahogy az idegsejtek egyre károsodnak, a látómező bizonyos részein nem látjuk a tárgyakat többé. Ez akár odáig romolhat, hogy kizárólag a látómező középső részén látunk, vagy bekövetkezik a teljes vakság. Minél tovább halogatjuk a kezelést, annál nagyobb lehet a károsodás. Ha egyszer a romlás kialakult, nem lehet visszafordítani, bár a további károsodás megelőzhető. Szerencsére a modern vizsgálati technikák, és kezelések eredményeképpen a glaukóma egyre ritkábban okoz vakságot. Gyakran nem vagyunk tudatában annak, hogy kialakult a glaukóma, mígnem már túl késő. Előfordul, hogy amíg súlyos károsodás nem lép fel, nincsenek tünetek. A szem magas nyomása okozhat homályos látást, színes gyűrűket fények körül, a periférikus látás elvesztését, vörösödést, és fájdalmat a szemben. A glaukóma diagnosztizálásához a szemész megvizsgálja a szemfenéken az idegrostokat, a szem csatornarendszerét, megméri a szem belső nyomását, és gyakran a látóteret is ellenőrzi. Ezek a tesztek egyszerűek és fájdalommentesek. A glaukómát elsősorban szemcseppekkel, és gyógyszerekkel kezelik. Sebészeti beavatkozásra akkor van szükség, ha a csatornarendszer elzáródását más módon nem lehet megszüntetni. A glaukóma nem megelőzhető. Kezelésére a korai felderítés, és kezelés a legjobb megoldás. A negyven év felettieknél jóval gyakoribb glaukóma kialakulása, mint a fiataloknál. A glaukóma örökölhető is. A negyven év felettiek, valamint azok, akiknek a családjában volt már glaukóma, fokozottan veszélyeztetettek, ezért ajánlatos rendszeresen szemészeti vizsgálatot végeztetniük.

Mit tehetünk a cukorbetegség okozta szemproblémák megelőzése érdekében?

Nagyon sok dolog múlik rajtunk a megelőzés terén:

 • Tartsuk vércukorszintünket és vérnyomásunkat a normál értékekhez legközelebb!
 • Ha nincs panaszunk a látásunkkal, évente legalább egyszer vizsgáltassuk meg szemünket szemésszel.
 • Kérjük meg szemészünket, hogy feltétlenül ellenőrizze a zöld-és szürkehályog tüneteit.
 • Amennyiben gyermekvállalást tervez, a terhesség előtt kérje ki orvosa véleményét arról, hogy szükségesnek tart-e egy szemvizsgálatot.
 • A cukorbeteg kismamák a terhesség első három hónapjában mindenképpen vizsgáltassák meg szemüket szemésszel.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz