Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (5 Értékelés)

A cukorbetegség a vezető halál- és rokkantsági okok egyike Európában és az Egyesült Államokban is. A diabétesz szövődményei valamennyi fejlett társadalomban a vakság, a veseelégtelenség és a nem baleseti eredetű alsó végtagi amputáció. A betegek kétharmada szív-érrendszeri betegségekben hal meg.

Magyarországon a cukorbetegek száma kb. 900 ezerre tehető, de csak a betegek fele tud betegségéről.

A diagnosztizált betegeknek is csak a töredéke részesül megfelelő kezelésben, többségük nem kontrollálja megfelelően a vércukorszintjét. Ennek oka elsősorban az, hogy a magas vérnyomáshoz hasonlóan a (2-es típusú) cukorbetegséggel sokáig könnyű együtt élni, nem okoz elviselhetetlen panaszokat, csak csendben alattomosan pusztít. Hiába tudjuk az orvostudomány mai állása szerint megfelelő életmóddal, tablettákkal, inzulinnal uralni magát a cukorbetegséget, ha a szövődmények kialakultak azokat visszafordítani nem tudjuk.

A cukorbetegség gyors és látványos következményei az anyagcsere kisiklása miatt alakulnak ki. Ezek vagy az extrém magas, vagy a nagyon alacsony vércukorszint akut (heveny) esetei:

  • A heveny vércukorszint csökkenés (hipoglikémia) akkor alakul ki, ha a vércukorszint 3 mmol/l alá csökken. Ez általában a gyógyszeres kezelés mellékhatásaként jelentkezik, kivédésében fontos a kezelés előírásainak és a diétának a betartása valamint a vércukorszint rendszeres önellenőrzése. Leggyakoribb tünetei az éhségérzet, gyengeség, remegés, izgatottság, fejfájás, szapora szívműködés, látászavar, hideg verejtékezés, zavartság, súlyos esetben eszméletvesztés.
  • A nagyon magas vércukorszint (hiperglikémia) a szervezet anyagcseréjét felborítja, mérgező anyagcseretermékek halmozódnak fel a vérben, a szervezet vegyhatása savas irányba tolódik el és végül kialakul a hiperglikémiás ketoacidózisos kóma. Ez az inzulinhiányos anyagcsere kisiklás súlyos-életveszélyes formája, ami eszméletvesztéshez vezet és sürgős kórházi ellátást igényel.

A késői szövödmények oka nem teljesen tisztázott, szerepet játszik a tartósan emelkedett vércukorszint, genetikai tényezők és a hormonális egyensúly megbomlása is.

A leginkább elfogadoott elmélet szerint az emelkedett vércukorszint direkt módon károsítja az érfelak belső rétegét, mivel ezek a sejtek inzulintól függetlenül képesek a cukrot felvenni a vérből. A túl sok cukor miatt ezek a sejtek kórosan működnek és ezáltal az érfal stabilitása és rugalmassága megváltozik.

Az érfal sérülése egyéni érzékenység alapján különböző helyeken alakulhat ki és ennek megfelelően alakulnak ki a késői szövődmények. Ha a kis erek károsodnak, akkor mikrovaszkuláris szövődményekről beszélünk, ha a nagy erek, artériák károsodnak, akkor makrovaszkuláris szövődményekről.

A kiserek károsodása miatt kialakuló késői szövődmények közül a leggyakoribbak:

  • a szemfenéki erek károsodása (retinopátia) miatt kialakulhat látásromlás és vakság,
  • a vese hajszálereinek károsodása (nefropátia) következménye a veseelégtelenség,
  • az idegrostokat ellátó erek károsodása (neuropátia) miatt érzékelési zavarok, érzéskiesés, impotencia jelentkezhet,

A nagyerek falának sérülése miatt kialakuló gyakori késői szövődmények:

  • a szívkoszorúerek megbetegedése végül szívinfarktushoz vezethet,
  • a végtagok ereinek betegsége miatt kialakulhat a diabéteszes láb,
  • agyi érrendszer károsodása szédülést, később súlyos agyér-betegségeket, sztrókot okozhat,

A légúti fertőzésekre való hajlam illetve azok súlyosabb lefolyása szintén a tartósan emelkedett vércukorszint következménye.

Egyrész közvetlenü, sejtszinten rontja a szervezet védekező rendszerének működését és fokozza a gyolladásos folyamatokat, másrészt a kialakuló keringési problémák miatt is rosszabb a gyógyulási hajlam. Ezért a cukorbetegek különösen veszélyeztetettek az influenza és a tüdőgyulladás szempontjából, mindenképp érdemes védőoltással megelőzni a nagyobb bajt!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz