Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

A nem baleset okán végzett lábamputációk 70 százaléka cukorbetegség eredetű és évente négyezer lábat kell amputálni Magyarországon a diabétesz szövődményei miatt, pedig a hiperbár oxigénterápiával minden harmadik ilyen műtét elkerülhető lenne.

Hogyan alakul ki a cukorbeteg lábszárfekély?

Sajnos általános tendencia, hogy a cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte rohamosan emelkedik, s ez alól hazánk sem kivétel: országos viszonylatban nagyjából 800.000 diabéteszes (cukorbeteg) személlyel számolhatunk, de a kezelt betegek számának többszöröse lehet a fel nem ismert cukorbetegek, diabéteszesek száma.

A cukorbeteg lábszárfekély kialakulásának több oka is van: egyrészt a cukorbetegség mellékhatásaként szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik a bőr, másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb deformálódik, és a talp egy-egy pontján a normálisnál 50-100 %-kal nagyobb nyomás jön létre. Ez kérgesedést eredményez, amely tovább fokozza a nyomást, végül a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbeteg lábszárfekély.

A szövődmények miatt a cukorbeteg, diabeteszes nem érzi sem a fokozott nyomást, sem az esetleges sérülések okozta fájdalmat (új cipő törése, szögbe lépés, forró vízfürdő égetése, szalicilos tyúkszemtapasz általi elhalás stb.). Mindez tovább könnyíti a cukorbeteg lábszárfekélyek létrejöttét. A negatív folyamatok "segítik" a létrejövő kedvezőtlen elváltozásokat is (sok esetben kalapácsujj fejlődik ki, elvékonyodik a lábközépcsontok alatti zsírpárna). Végül a seb elfertőződik, és létrejönnek a különféle kiterjedésű elhalások, fekélyes sebek, melyek általában minimum az ujjak vagy a lábfej egy része, súlyosabb esetben a teljes láb vagy lábszár amputációját vonják maguk után.

A nem baleset okán végzett lábamputációk 70 százaléka cukorbetegség eredetű és évente négyezer lábat kell amputálni Magyarországon a diabétesz szövődményei miatt, pedig a hiperbár oxigénterápiával minden harmadik ilyen műtét elkerülhető lenne.

A hiperbár terápia hatása a problémás sebekre, fekélyekre

hiperbar-kamraBizonyára sokaknak ismerős a búvárbalesetek speciális kezelésére szolgáló keszon kamra kifejezés. Azonban azt már kevesen tudják, hogy ezt a szerkezetet nemcsak bajba jutott búvárok kezelésére használják, hanem a modern egészségügy területén számos más betegség gyógyítására is.

A hiperbár oxigénterápia alapja a megnövelt nyomás, az orvosi tisztaságú (100 %-os) oxigén és egy fizikai törvény, mely szerint a gázok folyadékban oldhatósága a nyomás növelésével egyenesen arányos. A terápia esetében a gáz maga a tiszta oxigén, a folyadék pedig a vér, mely szervezetünkben az oxigént szállítja sejtjeinkhez. Az oxigén élethez nélkülözhetetlen szerepét mindenki ismeri, azonban bizonyos kóros betegségek (cukorbetegség) vagy balesetek (agyvérzés, csonttörés) vagy bizonyos fertőzések miatt a szervezetben könnyen kialakulhatnak rossz vérkeringésű területek. Ha egy testrésznek rossz a vérkeringése, akkor oda nehezebben jut a sejtek „tápanyagául" szolgáló oxigén, és ha nincs tápanyag, akkor nem működhetnek megfelelően a szervezet természetes helyreállító mechanizmusai, így nem következik be a gyógyulás sem.

hiperbar-kamra-belulA cukorbetegek krónikus, nem gyógyuló sebei változó mértékben, de mindig oxigén hiányosak. A sebgyógyulás szempontjából lényeges élettani folyamatok oxigént igényelnek, azonban a cukorbetegség miatt a végtag vérkeringése elégtelen, így nem juthat a sebgyógyuláshoz szükséges elegendő mennyiségű oxigén a fekélyes testrészhez.

A kezelés alatt a betegek egy speciálisan kialakított, nyomásálló (ún. keszon) kamrában, a normál légköri nyomásnál másfélszer-kétszer nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be maszkon keresztül. A megnövelt nyomás és a 100 %-os oxigén hatására a beteg vérében oldott oxigén szintje a normálértéknek akár a húszszorosára is növelhető. A megnövelt oxigénkoncentráció hatására a véráramon keresztül - a diabetes miatti csökkent vérkeringés ellenére is - jelentős mennyiségű oxigén jut el a sérült sejtekhez, szövetetekhez. A jobb oxigénellátottság miatt a sejtek anyagcseréje felgyorsul, nagyobb mennyiségű „tápanyaghoz", oxigénhez jutnak, valamint a sejtek által lebontott melléktermékeket is gyorsabban szállítja el a véráram.

A kezelés másik előnye, az oxigén direkt baktériumölő hatása, mely a seb miatt kialakult fertőzések leküzdésében is jelentős szerepet játszik. A terápia harmadik nagy jelentősége, hogy a megemelt nyomás miatt keletkező diffúzió hatására olyan hajszálerekben, vérerekben is képes beindítani a véráramlást, ahol a betegség miatt korábban a vérkeringés már megszűnt. Ezen hatások együttesen segítik elő a vérkeringés javulását, valamint a rendkívül gyors és látványos sebgyógyulást és csökkentik az amputáció kockázatát.

Hazánkban 2005. óta csak egyetlen helyen elérhető a hiperbár oxigénterápia, melynek segítségével több száz páciens fekélyes sebét sikerült begyógyítani és ezáltal sok végtagot sikerült megmenteni az amputációtól.

Kezelés előtt

hiperbar-kezeles-elott

18 kezelés után

18-hiperbar-kezeles-utan

Elérhetőségeink: 
Telefon: +36 1 392 0376 
Mobil: +36 30 269 9436
E-mail.: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz