Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Mielőtt 1921-ben felfedezték az inzulint, valamennyi 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő meghalt a diagnózist követő néhány éven belül. Ma már szerencsére nincs így, a cukorbetegség megfelelő önfegyelemmel jól kezelhető.

Bár az inzulin nem gyógyítja meg, felfedezése jelentette az első nagyobb áttörést a cukorbetegség kezelésében. A 2-es típusú cukorbetegség alapvető kezelése az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a vércukorszint ellenőrzése és megfelelő szinten tartása gyógyszerekkel, szükség esetén inzulinnal.

A kezelés célja

A cukorbetegség kezelésének legfőbb célja az, hogy a vércukor- és koleszterinszintet valamint a vérnyomást a normál értékekhez olyan közel tartsa, amennyire ez biztonságosan lehetséges. Ezzel a megközelítéssel biztosítható, hogy a cukorbetegek az egészségesekhez hasonló életkilátásokkal és életminőségben éljenek.

A kezelés módja

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja manapság a cukorbeteg diéta, a rendszeres testmozgás és az inzulin. A cukorbeteg diéta legfontosabb elemei az elfogyasztott szénhidrát mennyiségének és minőségének szabályozása és a kalóriabevitel korlátozása. Az inzulin mennyiségét az elfogyasztott étel szénhidrát tartalma és a napi mozgás függvényében kell meghatározni a vércukorszint folyamatos ellenőrzése mellett. A diéta és az inzulin kezelés minden esetben egyedi, a beteg életkorához, életviteléhez igazodik, aminek beállítása az orvos feladata, és az ettől való eltérés súlyos következményekkel járhat!

A 2-es típusú diabétesz alapvető kezelése az életmód változtatás és a tablettás kezelés elkezdése már a betegség elején. A 2-es típusú cukorbetegek többsége elhízott, vagy legalábbis túlsúlyos. Esetükben életkilátásaikat alapvetően meghatározza, hogy sikerül-e fogyniuk. Kutatások kimutatták, hogy ha a cukorbetegség felismerését követő évben sikerül 10 kilót leadni, a beteg várható élettartama 4 évvel meghosszabbodik. Az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás segít a testsúly karbantartásában, de önmagukban is fontosak a szív- és érrendszeri szövődmények megelőzésében.

Ma már sokféle tablettás kezelés létezik, a gyógyszerek folyamatosan fejlődnek. A legtöbb esetben kétféle tablettát is szedni kell a vércukorszint megfelelő szinten tartásához, viszont ezzel jelentősen lassíthatjuk a cukorbetegség előrehaladását és megakadályozhatjuk a szövődmények kialakulását. Ha tablettával nem sikerül a vércukorszintet elfogadható értéken tartani, akkor a 2-es típusú cukorbetegség esetében is inzulint kell alkalmazni. Ilyenkor sok esetben akár napi egyszeri inzulin "rásegítés" is elég lehet a tablettás kezelés mellett.

A cukorbetegség kezeléséhez nem elegendő csupán a vércukor megfelelő szinten tartása. A cukorbeteg felnőttek számára fokozott kockázatot jelentenek a szív-és érrendszeri betegségek, a cukorbetegek legalább 65%-a szívbetegségben vagy agyvérzésben hal meg. Nagyon fontos a megfelelő vérnyomás és a koleszterinszint, amely az egészséges étkezéssel, rendszeres testmozgással és - szükség esetén - a gyógyszeres kezeléssel érhető el.

A beteg szerepe

A cukorbetegségben szenvedőktől nagy önfegyelmet kíván betegségük napról-napra történő kezelése, amelynek jelentős része abból áll, hogy megakadályozzák a túl magas vagy éppen túl alacsony vércukorszint kialakulását. Ha a vércukorszint túlságosan leesik – ez az állapot a hipoglikémia -, a beteg idegessé, zavarodottá válik, remegni kezd, súlyos esetben elájul. A hiperglikémia az az állapot, amikor a vércukorszint túl magasra szökik. Mivel a cukorbetegség kezelése folyamatos beavatkozást tesz szükségessé a diéta, a testmozgás és a gyógyszeres kezelés valamint a vércukorszint rendszeres ellenőrzése kapcsán, a beteg megfelelő tudása és együttműködése nélkül nem lehet sikeres a kezelés. A kezelőorvos megadhatja a képzést és a szükséges eszközöket, de a cukorbetegnek kell ezeket nap mint nap alkalmaznia.

Az orvostudomány eredményei

Az elmúlt néhány évben rendkívül sokat fejlődött a tudomány a cukorbetegség és szövődményeinek kezelésével kapcsolatban. A legnagyobb eredmények között meg kell említeni az alábbiakat:

  • a gyors- és hosszú hatású inzulin,
  • egyre egyszerűbb és kényelmesebb otthoni vércukorszint ellenőrzés lehetővé válása,
  • a beültethető inzulinpumpa feltalálása, amely kiváltja a napi injekciót,
  • a diabétesz okozta szembetegségek lézeres kezelésének bevezetése, amellyel jelentősen csökkenthető a megvakulás kockázata,
  • sikeres vese- és hasnyálmirigy-átültetés a diabétesz okozta veseelégtelenségben szenvedőknél,
  • előrelépés a diabéteszben szenvedő terhes nők kezelésében, amellyel jelentősen nőtt a sikeres szülések esélye,
  • új gyógyszerek alkalmazása az 1-es és 2-es típusú diabétesz kezelésében, és ezáltal a megfelelő testsúly fenntartása,
  • egyértelmű bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a megfelelő vércukorszint megtartásával csökkenthető és elkerülhető a diabétesz okozta szövődmények kialakulása,
  • annak igazolása, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető diétával, fogyással és rendszeres testmozgással.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz